Efter regn kommer...

Ja, först var det solsken, sen lite regn, sedan fint väder till stängningsdags. Då mullrade det utanför kafét. Nej, det var inte åskan utan fikasugna MC-åkare. "-Ska jag sätta på mer kaffe?" Dum fråga.
Sen var det lite regn till och jag befarade att få dras med dem i några timmar ;-)



De gav sig av i det tillfällliga solskenet och jag tror de kom torrskodda hem för här regnade det inte förrän jag gick ut med hunden, långt senare.


Skolstartsglass och fullt hus på Fik & Butik

Idag började skolorna och det var många som firade med glass på hemväg denna dag då så många barn blivit STORA. Tydligen hade skolorna också bjudit på glass men det hade inga barn kommit ihåg att berätta för mammorna och papporna.

Le Grand Finale på kafét var när 20 personer från hembygdsföreningen kom in och fikade. Härligt med fullsatt kafé! Ulf Berhardsson tog bilderna. (Tänka sig att jag hade glömt kameran hemma! )

20 glada kaffegäster lät sig väl smaka på Fik & Butik



I morgon är det fredag och man kan få svamplasagne till lunch om man kommer mellan 12-13.

CFQ på Fik & Butik

Nätverket CFQ, Calmare Läns Företags Quinnor, hade nätverksträff på Fik & Butik i kväll. Grahamsbulle med salami, brie och hemodlad tomat och basilika, bjöds tillsammans med kaffe.
Alla fick såklart smaka de olika rapsoljorna från Nöbble gård, prova chutney och Dukkah från Stenvide, honung från Olle med mera, med mera.
Mycket trevligt och jag önskar er alla välkommen tillbaka!

Ögonblicksbilder







...och som ni ser är inte den Franska våfflan längre akut utrotningshotad, så som det befarades i en tidningsartikel häromdagen. Snabba åtgärder för dess fortlevnad sattes in på Fik & Butik och redan första dagen hade den skaffat sig nya anhängare.

Vernissage idag!

Birgitta Westerberg visar tavlor på Fik & Butik tom 4/9-09








Fik & Butik fixar fikat

Idag har varit en bra dag på kafét. Ett konstant flöde av gäster som jag hunnit ta hand om.
Dagens laxlasagne fick med beröm godkänt av lunchande besökare.
Ett underbart halsband av titan hittade en dam att göra lycklig och fick hjälp av ett par matchande örhängen. Mannen i sällskapet  frågade om jag var född och uppvuxen i byn och när jag berättade att jag var från Krafslösa sa han att han känt en Per, Per-Olof, ja min morbror PO. Det visade sig att de brukade ha sällskap till skolan, nån gång för sådär en 40-50 år sedan antar jag. Konstigt vad världen är liten ibland.
Kvällen avslutades på Nöbble Gård där Länsstyrelsen i Östergötland avslutade en rundresa med ekologiskt fokus. Jag serverade grahamsbullar med ost och skinka, kaffe och morotsmuffins.
Dessförinnan hade de fyrtiotalet deltagarna på resan varit på Öland, bland annat på Wannborga Vin & Lamm, ett underbart ställe om du gillar lamm i olika former.
På Nöbble berättade Lennart om deras ekologiska mjölkproduktion, vindkraften och rapsoljan och deltagarna frågade mycket och var intresserade vilket gjorde det hela till ett uppskattat besök från båda sidor.


IngMarie & Mats Olsson var två av deltarna på resan. (Visade sig att IngMarie och jag hade en gemensam bekant också)


Gunvor Magnusson, arrangör från Länsstyrelsen Östergötland och  Karin Samuelsson.

Länsstyrlesen i Östergötland ordnade studieresa som avslutades på Nöbble gård med tillhörande rapsoljeinköp.
Kön ringlade lång när Lennart öppnade upp för försäljning.


Oj, vad det ska stekas och marineras i Östergötland. Tar oljan slut finns mer att beställa i min webshop.

Marknadsrusning på Fik & Butik

Det uppskattas att över 15000 personer besökte Rockneby marknad idag. Över 1% valde att fika hos mig på Fik & Butik. En procent låter inte så mycket men det blev hett om öronen runt lunchtid och jag fick ringa mamma: Hjälp!
Trots lite väntetid när mackorna skulle bres och jag bytte kvittorulle (rekordsnabbt) så hoppas och tror jag att gästerna hade överseende med detta. Kanske stiftades nya bekantskaper då folk fick knö ihop sig vid borden?
Det har varit en fantastisk dag med solsken, regn och solsken igen och gäster på rad som ätit pajer och pasta, morotskaka och Fifteens, en nordirländsk specialitet som blivit en succé bland mina gäster.
Efter att ha fått bära upp ett extra bord på eftermiddagen trappades det ner och innan jag gick hem på kvällen tog jag bilden "Efter stormen"


Tack alla gäster som gjorde dagen till den bästa i Fik & Butiks korta historia!

Tips från säljcoachen

Om du jobbar som telefonförsäljare, exempelvis för en internetportal, och ringer till företag så ska du få några tips.
  • Presentera dig utan att hitta på en missvisande titel. Är du säljare, säg inte projektledare. Tror du jag är dumihuvet?
  • Vill du ge sken av att ha koll, fråga inte om det är jag som är ansvarig när det klart står att jag driver företaget själv och det enda namn och nummer som finns på hemsidan är mitt namn och mitt mobilnummer.
  • Fråga inte om det är en hobby eller om det körs seriöst. Har man jobbat 7 dagar i veckan de senaste 10 månaderna (i snitt 12-14 timmar / dag) med renovering, bokföring, marknadsföring, bakning, försäljning, städning, fakturering, planering och har ett halvtidsjobb för att få det att gå runt eftersom man har tagit banklån för att starta, så är den frågan lätt provocerande. Har man ett kafé öppet 5 dagar i veckan, en webbshop och utställningslokal så undrar jag vad man ska jobba med om man ska ha detta som hobby? Hobby enligt Svenska Akademiens Ordlista: "favoritsysselsättning på lediga stunder, fritidssysselsättning". Eller gick han efter Wikipedias definition,sista meningen? "En hobby är en aktivitet man utför på sin fritid för nöjes skull. ... En hobby, till skillnad från arbete, innebär inget tvång, utan baseras på frivillighet. En hobby kan dock övergå i mani, och då upphör frivilligheten." Risken är överhängande att en mindre väluppfostrad, mindre stabil människa, hade flippat ur och skällt ut försäljaren i fråga.
  • Dra inte en evinnerligt långrandig historia om en annan kund i morse som sa precis som du... jadajadajada.
  • Vad är poängen? Ha dina argument redo, vad är nyttan för mig? Försätt dig inte i situationer som att "om någon söker på Fik och butik så ska du komma högre upp på Google" Jaha, i menyraden då eller? Jag ligger ju högst upp.
Slut för idag, tack för idag.

Jo, jag vet att jag kan ligga bättre på exempelvis "luffarslöjd", som är en av mina produkter och det jobbar jag med nu.

Birgitta Westerberg ställer ut på Fik & Butik


Pool side café

Idag var det en underbar sommardag som lockade flera av gästerna att utnyttja poolen i trädgården. Oh, om jag hade haft möjlighet att servera drinkar med parasoll!
Gäster njuter av ett dopp i poolen

Trädgårdsmys och nytt på menyn

Idag var det nästan 32 grader varmt i kafét. Det var på gästplats. Bakom kyldiskarna, där jag håller hus känns det som en hårtork som blåser mig på fötterna, dvs ännu varmare. Inte undra på att trädgårdsmöblerna lockar gästerna som kan sitta på baksidan och njuta av en blommande oas, utom synhåll från vägen. Ett svalkande dopp i poolen ingår för den som är sugen.

Nu och framöver börjar ju dock semestrarna ta slut och folk kommer tillbaka till byn. Det är dags att uppdatera lunchmenyn och utöka med pasta, fler salladsalternativ och - som vanligt lite olika - beroende på tid och inspiration. Önskemål mottages gärna.

Lena och Lill äter lunch på Fik och Butik iRockneby
Lena och Lill äter rostbiff och potatissallad

RSS 2.0