Vernissage lördag 30/5 14-16

Havsnära bilder
Göran Stjärnahl ställer ut oljemålnigar


Dubbelt kalas på Fik & Butik

Idag var det två födelsedagskalas inbokade på Fik & Butik. Det var väl en sådär en 40 år mellan födelsedagarna men båda sällskapen gladde sig åt kaffe och tårta och paj.

Födelsdagsbarn ↓


Födelsedagskalas på Fik & Butik

Mammaledig leverantör

Mammaledig leverantör

Bi-firman får problem

Idag hade jag besök i kafét av en biodlarbekant med familj. Vi pratade lite och jag sa att jag har ju inte riktigt tid att se efter mina bin men jag skulle nog ta och köpa lite fler skattlådor nu när det börjar bli sommar. Ja nu är det ju risk att det blir fullt och de svärmar sa han. Det är bra drag och fint väder. Jag hade ju tänkt ringa till min bi-mentor och höra om han hade lådor att sälja men jag har ju liksom inte hunnit med det heller.

Stänger kafét, städar och stämmer träff med en familj som ska titta på fåren i hagen. Ska bara stanna till hemma och slänga in en överbliven rabarberpaj i kylen. På väg ut genom dörren hejdar min man mig och säger att mina bin beter sig konstigt. Oh nej!? Oh jo! De hade svärmat och satt sig i paradisbusken på bekväm fångsthöjd. Bra bin. Ringde Olle (bi-mentorn) och fick lov att komma och köpa extralådor och låna fångstlåda. Fårvisning, lådköp, upphämtning av barn i fårhage, hem fånga bin i låda, vänta, skaka ur bin på "Sunset bilevard" för promenad in i nya kupan. Yes!

Bin i paradisbusken
Bin i Paradiset

Bina flyttar in i kupan
Inflyttningsfest!

randiga snyggingar

Randiga snyggingar!


Hoppas, hoppas de stannar!






Corvetteklubbens vårmönstring

Idag hade Corvetteklubben i vår del av världen, vårmönstring och som avslutning samlades man hos Blomkvists Bilsadelmakeri och tapetserarverkstad.

Fik & Butik
fixade maten, potatissallad och grillad kyckling, till de 85 deltagarna.

Fik & Butiks vårmönstringsmeny för Corvetteklubben

Corvetter i rader och en stilig Volvo i mitten:
Corvetter uppställda och en Volvo i mitten

Ola Carlsson visar upp sin ögonsten:
Ola och Corvetten

Med risk för att göra både släkten och hyresvärdarna besvikna, det här var min favorit:

Supersnygg bil och helt fantastisk husvagn från Norrköping.
Heavys ekipage

Helt otroligt vacker husvagn:
Dreamliners interiör


Genomtänkta detaljer:
Brännvinspump
Med ett lätt knapptryck fyller man glaset med  kylskåpskall sprit. Underbart!

För fler bilder på detta ekipage, se http://www.heavy.nu

En dag på Fik & Butik, eller -Vill du ha kvitto?

Papperstrassel då kvittorullen skulle bytas. Pappret hade tagit slut så lagom att det inte gick att få ut varken uppåt eller nedåt men efter övningar i den högre ingenjörsskolan så kom den nya rullen på plats. Förargligt nog lyckades jag nog komma åt nån typ av kontrollknapp när jag satte locket på plats för ut började det matas remsa. Meter efter meter av min nya kvittorulle matades ut med senaste månadens alla transaktioner. Ha ha ha skrattade jag....   ibörjan... efter ca fem meter var vi framme på 3/5, ja bara två veckor kvar! ropade jag glatt till de förstummade (nej asgarvande) gästerna.

Kontrollremsa modell längre

Så här lång var kvittoremsam









Glassen har kommit!

Nu finns Sia skopglass i Fik & Butik! Här finns de ekologiska sorterna vanilj, jordgubb, banan och hallonsorbet . Utöver dessa finns den mjölkfria Oatly kola, samt polka och choklad, helt oekologiska men ack så goda.

Premiärkund vid stickkafét på onsdagen var Elisabeth Wall som njöt av en bägare polka och choklad:
Premiärkund för Fik & Butiks kulglass

Zaga matchade glass med pågående stickprojekt

Zagas glass matchar stickprojektet

Fik & Butik i storstan

Idag var det mässa i Kalmarsalen, glasverandan närmare bestämt. Fik & Butik hade fått en perfekt plats med gott om plats att bygga en snygg monter.

Tack till alla som kom förbi och pratade och handlade!

Fik & Butiks monter på CFQs mässa i Kalmarsalen

Tik och Butik



Fik & Butiks ägares halva Border Collie,  Lassie, hälsar välkommen

G-Lassie slickar rent glasspinnen
Glassie. Snart blir det Sia-glass på Fik & Butik

100%

Ha! Igår kom resultatet av den undersökning livsmedelsinspektören gjorde i vintras, angående innehåll och hantering av semlor i Kalmar kommun.

Som enda företag har Fik & Butik i Rockneby 100% mandel i mandelmassan! Övriga tillverkare har mellan 50% och ner till 0% och istället fyller man ut med aprikoskärnor. Nu skrev de ju inte ut att det var jag, men eftersom det bara var ett café som hade 100 %,  så vet ju jag att det syftar på mig.

En del skulle säga att det är korkat och oekonomiskt att göra som jag gör. Jag tycker att det är självklart att den semla jag serverar - som gjord på ekologiska råvaror, innehållande mandelmassa  - också innehåller just mandel.
Kunderna har ofta kommenterat att det var god fyllning och även den sockerfria semlan var uppskattad.
Resultat av undersökningen gällande innehåll och hantering av semlor

Panikochbutik

Med gasen i botten och hjärtat i halsgropen störtade jag från redovisningsfirman i Ålem, till Rockneby för att öppna Fik och Butik till klockan 11. En dam från SPF-kören hade vänligt nog meddelat redan i går att 13 personer var att vänta till 11-kaffet. Mamma hade dock varit på plats tidigt och bakat och kaffet hann bli klart i tid och tillochmed tevatten hade jag både hunnit (och kommit ihåg) att koka lagom till första kunden, en busschaufför, kom in strax före elva.
Just som de föranmälda gästerna anlände, kom också en dam från PRO och bokade in 21 gäster till klockan fem med macka och kaka och sockerfritt skulle det vara. Oj, bäst att konsultera mamma som befann sig på Luffarmuseet i Målerås, skulle hon hinna hem och baka detta? Visst, inga problem.

I pausen mellan dessa glada grupper kom som vanligt sticktanterna (som för övrigt är mer "stick" än "tant") för sedvanligt stickkafé mellan 14-16. Christina hade gjort klar en underbar kofta som hon visade upp vilket fick Agneta, som stickar efter samma mönster, att bryta ihop när hon insåg att hon skulle få riva upp och börja om igen (för tredje gången). Medium var nog för litet.... Jag är inte säker på hur det slutade men goda råd fattas aldrig i sällskapet. Troligtvis kom de på nåt sätt att anpassa det halvfärdiga sticket så det skulle passa.

Jag  nåltovade en duva som blev riktigt söt.

Dillbergs bokprat lockade många

Peter och Katarina från Dillbergs bokhandel delade med sig av sina bästa tips inför sommar och semester.
Det blev en fullsatt, inspirerande bokafton på Fik & Butik.

Katarina från Dillbergs Bokhandel
Katarina från Dillbergs inspirerar till läsning.

Peter från Dillbergs bokahandel
Engagerat delar Peter med sig av sina tips

Pågående utställning: Färglitografier tom 24/5

Hans Konnmans vackra färglitografier finns till beskådande tom den 24/5. Passa på att se hans välgjorda tavlor med motiv från bland annat Öland.

RSS 2.0